tisdag, november 11, 2008

Powerbars 1.0beta

2 burkar sojabönor
2 bananer
3 ägg
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 tsk bakpulver
1 näve cachew nötter
typ en dl olivolja
typ 3/4 dl sirap, mörk

mixas och ställs i en ugn på 175

lördag, oktober 18, 2008

torsdag, oktober 09, 2008

torsdag, oktober 02, 2008

Efter



Före



en kalvlever a 400g
en halv gul lök - snodd av grannen då jag glömde påsen med schalottenlök i butiken...
en vitlök - solo
en röd chilli
en halv gammal fralla
två skivor knäckebröd
ett äpple
havregryn till "rätt" konsistens
en stavmixer

ett vitkålshuvud

fritt efter blandar ihop.

onsdag, september 24, 2008

onsdag, september 17, 2008

söndag, september 14, 2008

onsdag, maj 14, 2008

Mat

c

kruka oregano
olivolja
saft av en citron en lime
chilli, röd
salt och peppar
aluminiumfolie
ugn
innertemp strax under 70 grader
gott!

Fem små rackare räckte till sexportioner - märkligt

Den enes bröd den andres död



notera särskilt den sportsliga krokningen!

lördag, maj 03, 2008

Levain dag 7 del 3



Bra hål som rymmer mkt olivolja, litet vek i smaken bra syrlighet dock!

Levain dag 7 del 2




Började på fullt spett 275 grader langade på litet vatten. Vädrade ner till 225 grader efter 10 minuter satte in termometer, tog ut vid 98 grader innertemp.

Levain dag 7 del 1



Matade på gårdagens embryo med 4 dl vatten och vetemjöl. Rörde ihop sörjan ett par minuter, lät det hela bero i 20 minuter när det hettade till i P1-konflikt. Jobbade sedan ganska frenetiskt i 10 minuter med träslev fick i ungefär en msk salt. Lade härlighetet in en balja med rikligt med olivolja i botten. Degen hade välutvecklade glutentrådar men var rejält kladdig och ville klibba fast i lådan trots oljan. Vek ihop degen tre gånger med en halvtimmes mellanrum innan den fick rinna ut på bakbordet. Delade den i tu, vek in kanterna och vände den på rät köl. Sedan baksades de mer eller mindre flytande schabraken över på en plåt där de fick jäsa i 45 minuter. Skjuts in i ugnen!

fredag, maj 02, 2008

Levain dag 6

I morse blandade jag ut sörjan från igår med 25 g vatten och litet vetemjölspecial. Denna nya sörja har fått stå tills nu - när den puttrar på bra och har en fin struktur. Den är nu spädd med 350 g vatten och vetemjöl, precis så mycket som går i utan att behöva arbeta allt för mycket. Degen hade runnit ut om jag vänt upp och ned på bunken. Det blandades hastigt, mindre än en minut. Hoppas på något slags autolys - men det återstår att se hur det hela blir....

torsdag, maj 01, 2008

Levain dag 5



20 g aprikoslikördiftande spad
10 g vatten
vetemjöl till en trevlig konsistens

onsdag, april 30, 2008

Levain dag 4




125 g osvavlade aprikoser
1/2 dl sirap
vatten så att det täcker

blanda i en hög bunke

allt efter inspiration från pain de martins folklevain

söndag, april 27, 2008

Öl


På balkongen

lördag, april 26, 2008

torsdag, april 24, 2008

Kycklinglever



gullök
vitlöksklyfta
rödtjut
senap
majsena

torsdag, april 17, 2008

Lammnjure




Stek långsamt i rikligt med fett - hälften olja hälften smör. Jag tror att en del av urinsmaken försvinner genom den långsamma stekningen - man vill alltså inte "täppa till porerna" här. Vi stekte i två omgångar; typ två minuter på var sida gånger två. Fettet kasseras då det luktar pyton.

Bryn därefter ett par finhackade scharlottenlökar och någon vitlöksklyfta i rikligt med fett - nytt fett! Späd med vittvin och kycklingfond salta och peppra, senap och så i med en skvätt grädde för att balansera syran i vinet. Eventuellt kan något sött göra susen. I med njurarna brassa på och servera med plugg och utan sallad för det var så vi gjorde det och det blev smaskens!


Mat



Lektyr



torsdag, april 10, 2008

Lever


Anglais!


kalvlever 4 hg
rökt gris för en tjuga
kapris
gullök
klyfta vitlök
senap
grädde
rödtjut

Stekte lever ungefär en och en halv minut på var sida, vilket blev ganska lagom, när jag gjort lever tidigare har den blivit litet väl genomstekt vilket inte är att föredra.

Rotselleripuré med kirskålshack

Lever


snart anglais

lördag, april 05, 2008

fredag, april 04, 2008

torsdag, mars 27, 2008

fredag, mars 21, 2008

onsdag, mars 19, 2008

söndag, mars 09, 2008

fredag, mars 07, 2008

Katas sallad




filead apelsin
blodmandarin
valnötter
rödlök
daddlar

Något med litet spets i hade nog gjort susen typ chili...

Surdeg II




Den här jästen är kultiverad från en Chimay Vits bottensats och har tidigare givit upphov till goda bröd. Efter viss tvekan har den nu kommit igång och bubblar på bra, det tog nästan en vecka, men nu doftar den ljuvligt och fruktigt vitalt. Planen är att den skall ge upphov till en pizzabotten och ett bröd. Den del som skall bli bröd är hastigt jäst och planen är a
tt baka ut under kvällen. Tidigare degar har matats i omgångar under flera dagar men jag har en teori om att det bildas syror när alkoholen bryts ned som denaturerar proteinet med följd att degen tappar spänst - fortsättning följer:


torsdag, mars 06, 2008

Surbröd




Under förra våren experimenterade jag vilt med surdegar av olika slag. Sista tiden har projektet legat i frysen. Men nu var det så dags att återuppliva kulturerna.

Först ut var en jäst som härstammar från våren 2007 då rågmjöl blandades med vatten den har dock även blivit blandad med vetemjöl special, sirap och annat smått och gott.

Hursomhelst tinade jag den portion som fanns i frysen - bottenskylan i en creme fraische burk, som späddes med vetemjöl special och vatten i omgångar tills tillräcklig jäskraft infann sig - typ tre gånger under lika många dagar. Idag var det så dags att göra deg av smeten. Samma procedur med vetemjöl special och vatten.

Degen fick efter inspiration från Martin jäsa i en bunke med olja under ett par timmar innan den flyttades över till en väl mjölad linnehandduk och lades i ett durkslag (det går säkert bra med jäsformar för de som är intresserade av prylar) innan det var dags för gräddning.

Ugnen fick jobba på högvarv då initialtemperaturen var 275 grader och några isbitar i botten för att få skorpa på skiten. Sen ner till 225 grader. När min stektermometer visade 93 grader öppnade jag ugnsluckan som fick stå på glänt tills termometern visade 98 grader.

Brödet smakar mycket bra med tydlig syrlighet och viss beska - som nog lägger sig tills imorgon när alkoholen dunstat. På minussidan finns bristen på stora hålrum - texturen blev litet för homogen för min smak, litet mer salt hade heller ej skadat.

Surdeg



söndag, mars 02, 2008

Soppa på jordärtskockor

två nävar jordärtskockor
en potatis
en liten morot
vatten så det täcker

mixa slätt och smaka av innan det hela blandas med

Äggula - ihoprörd med en -
skvätt vispgrädde

fredag, februari 22, 2008

lördag, februari 16, 2008

Fläskläggs variant




eller osso buco alla milanese om man vill krångla till det...

torsdag, februari 14, 2008

Cow


Med stekta röda tomater

onsdag, februari 13, 2008

Love yummies


aka kärleksmums alla christian

söndag, februari 03, 2008

torsdag, januari 31, 2008

Hjärta


tre lammhjärtan
en gul lök
två rejäla vitlöksklyftor
rotsaker efter säsong och smak
en slatt rödtjut
rosmarin
svartpeppar

Lägg hjärtana i kallt vatten under minst en timme. Skär bort de stora öronlika fettblafforna som flankerar förmaken. Putsa bort de stora blodkärlen, klaffarna och de sentrådar som förankrar dessa mot hjärtats spets. I princip är det bara ventriklarna som är kvar. Klyv hjärtat och avlägsna eventuellt blod - skär tvärs fiberriktningen i centimetertjocka skivor.


Skölj av och torka med hushållspapper eller oöm handduk. Bryn i hälften olivolja - hälften smör och kryddor. Bryn lök i en rejäl gryta, för över köttet och vispa ur pannan med vinet. Häll över vinet och låt härligheten puttra under lock så länge som möjligt. Tärna rotsakerna och låt dessa koka med tills de är klara. Ha gärna i någon rotsak som skänker sötma och balanserar upp vinets syra. Och gärna någon med litet konsistens typ kålrabbi eller jordärtskocka.

torsdag, januari 17, 2008

Tentaöl



Chimay vit och Hoegaarden

söndag, januari 13, 2008

söndag, januari 06, 2008