torsdag, mars 06, 2008

Surbröd




Under förra våren experimenterade jag vilt med surdegar av olika slag. Sista tiden har projektet legat i frysen. Men nu var det så dags att återuppliva kulturerna.

Först ut var en jäst som härstammar från våren 2007 då rågmjöl blandades med vatten den har dock även blivit blandad med vetemjöl special, sirap och annat smått och gott.

Hursomhelst tinade jag den portion som fanns i frysen - bottenskylan i en creme fraische burk, som späddes med vetemjöl special och vatten i omgångar tills tillräcklig jäskraft infann sig - typ tre gånger under lika många dagar. Idag var det så dags att göra deg av smeten. Samma procedur med vetemjöl special och vatten.

Degen fick efter inspiration från Martin jäsa i en bunke med olja under ett par timmar innan den flyttades över till en väl mjölad linnehandduk och lades i ett durkslag (det går säkert bra med jäsformar för de som är intresserade av prylar) innan det var dags för gräddning.

Ugnen fick jobba på högvarv då initialtemperaturen var 275 grader och några isbitar i botten för att få skorpa på skiten. Sen ner till 225 grader. När min stektermometer visade 93 grader öppnade jag ugnsluckan som fick stå på glänt tills termometern visade 98 grader.

Brödet smakar mycket bra med tydlig syrlighet och viss beska - som nog lägger sig tills imorgon när alkoholen dunstat. På minussidan finns bristen på stora hålrum - texturen blev litet för homogen för min smak, litet mer salt hade heller ej skadat.

Inga kommentarer: