tisdag, januari 26, 2010

Korv

Idag glömde jag bort 1343 g putsat grishjärta i:

1 liter vatten
57 g salt (Jan Hedh kan ta sig i häcken)
26 g socker
några kryddnejlikor
några kryddpeppakorn
ett par lagerblad

Det glömdes på balkongen och planeras att hittas igen om några dagar då det rimmat till sig något och jag förhoppningsvis kommit underfund med hur korvstoppningsmojängen till assistenten funkar...

Jag lurar på att blanda detta med speck som fanns billigt på citygross då hjärta är ganska magert som det är och jag var ganska radikal i putsningen. Hela förmaken inklusive öronen rök då jag gick loss på segeklaffarna så det är inte mycket fett kvar mer än det lilla som bäddar in LAD i sulcus intraventricularis. Sedan något salsiccia-aktigt med vitt vin, vitlök, fänkål och litet chilli, men vi får se vad som sker innan fredag.

måndag, januari 18, 2010

Pasta med grishjärta

mal:
2 st grishjärtan a 400 g
1 röd lök
3 vitlöksklyftor
1 röd chilli

blanda på låg hastighet:
1 dl hackad persilja
2 dl vitt vin (vilket skulle visa sig vara för mycket - prova med en dl till kocken och en dl till pannan, eller ha i litet gammalt bröd, havregryn eller slikt. Vinet ger smak och det är det vi vill ha, inte sant?)
1 dl vispgrädde

Forma till köttbullar och stek i smör, snåla inte; då allt fett är bra fett i synnerhet i då hjärta är litet väl fettsnålt i egen majestät.

Rör ur pannan med grädde och vitt vin. Blanda med bred pasta och bra ost. Drick helllre ett extra glas vin under tillagningen, smeten blev litet för lös med så mycket vätska i. Överväg att byta ut en del av grädden mot ister eller annat fastare fett.

Variant
I vårt västra, kulinariskt efterblivna naboland är det poppis, nåja det finns något som kallas för lungmos, en delikatess förpackad i vakumkorv. Som namnet antyder innehåller denna mest lunga men även andra ädla delar av strorfen den, av mystik anstrukan, norska beteckningen på nöt.

Hursomhelst är lungmos mest av allt dialekt för pölsa, en ofta förrbisedd rätt i detta land. Pölsa tillagas traditionellt på, just det, lunga och kryddas sedan extensivt för att dölja den något fadda smaken. Smeten ovan lämpar sig i urspungligt utförande med mycket vin och grädde väl att anrätta och servera pǻ samma sätt som lungmos eller pölsa. Det vill säga med smörslungade legumer, konserverade rödbetor och eventuellt ett stekt ägg om protein- eller kolesterolbehovet trots allt inte är mätt.